• Jonathan Shiek

UFC Memutuskan Ganja Tidak Lagi Melanggar Peraturan ‘Doping’

Penganjur seni mempertahankan diri campuran (UFC) dan Agensi Anti-Dadah Amerika Syarikat (USADA) pada hari Khamis mengumumkan bahawa ganja tidak lagi dilarang untuk peserta dalam perlawanan. Pegawai UFC dan USADA mengatakan bahawa mereka telah membuat perubahan besar dalam pengendalian ganja dan sebatian kanabis yang organik.

Di bawah dasar baru itu, ujian positif untuk carboxy-THC, metabolit kanabinoid, tidak lagi menjadi kesalahan kecuali ada bukti tambahan bahawa atlet menggunakannya dengan sengaja untuk tujuan meningkatkan prestasi.

“Walaupun kami ingin terus mencegah atlet bertanding di bawah pengaruh ganja, kami telah mengetahui bahawa tahap darah atau air kencing karboksy-THC sedikit atau tidak ada hubungan saintifik dengan gangguan,” kata naib presiden kanan atlet kesihatan dan prestasi atlet UFC Jeff Novitzky berkata dalam satu kenyataan.

“THC larut dalam lemak, ianya akan disimpan dalam tisu lemak dan organ di dalam badan dan dapat dilepaskan kembali ke dalam darah atau air kencing, kadang-kadang mengambil masa yang lama untuk hilang”

“Kita mengambil berat tentang apa yang diambil atau dimakan oleh seorang atlet pada hari perlawanan, bukan hari atau minggu sebelum pertarungan, yang sering terjadi dalam kes-kes THC positif sebelum ini,” tambahnya.

Novitsky mengatakan walaupun mengambil masa untuk THC dilawaskan, kesan ganja dirasakan berjam-jam, bukan berhari-hari. Dia juga menyatakan bahawa tidak ada hubungan antara tahap THC dalam badan atlet.

“Mengapa kita peduli apa yang dilakukan seseorang seminggu sebelumnya, apalagi malam sebelumnya, ketika itu tidak memberi kesan kepada kemampuan mereka untuk bertarung pada hari pertandingan,” kata Novitzky kepada ESPN.

Sumber: High Times

0 views0 comments