• Jonathan Shiek

Sultan Kelantan Perkenan Istana Balai Besar Dijadikan PPV

Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V telah berkenan agar Istana Balai Besar di Kota Bharu dibuka kepada orang ramai untuk memudahkan program vaksinasi Covid-19. Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Tengku Azmi Tengku Jaafar dalam kenyataannya mengatakan bahawa Istana Balai Besar adalah satu-satunya istana di Kelantan yang dibuka untuk tujuan vaksinasi orang ramai.

Tengku Azmi mengulas lebih lanjut bahawa Sultan Muhammad V juga memuji rakyat Kelantan yang telah mendaftar untuk menerima vaksin tersebut. Tengku Azmi berkata bahawa Program Vaksinasi Covid-19 Nasional di Istana Balai Besar, yang dianjurkan oleh Pejabat Sultan Kelantan dengan kerjasama Jabatan Kesihatan negeri untuk Fasa Kedua Rancangan Pemulihan Nasional (PPN), akan diadakan selama lima hari , yang bermula pada hujung minggu pada hari Ahad (1 Ogos).

“Program vaksinasi untuk fasa pertama PPN diadakan pada 9 Jun melibatkan 350 pegawai dan kakitangan Istana Kelantan. Untuk program ini, kira-kira 2,000 penerima dijangka menerima vaksin dengan 1,000 terdiri daripada penduduk tempatan sementara selebihnya adalah kakitangan dan saudara-mara Istana Kelantan, ”kata Tengku Azmi kepada wartawan pada hari Ahad.

Sultan Muhammad V juga menggesa rakyat negeri ini untuk sedar dan memandang serius peningkatan jumlah jangkitan Covid-19 di negara ini.

“Yang Mulia juga meminta rakyat untuk bersama melindungi diri dan keluarga mereka,” Tengku Azmi berkata.

Sumber: HypeMy

0 views0 comments