• Jonathan Shiek

Ramai Yang Tak Tahu, MUET Sebenarnya Susah Dan Sangat Teknikal Ya!

Malaysian University English Test (MUET) merupakan sebuah peperiksaan yang perlu diambil oleh semua pelajar yang ingin meneruskan pembelajaran dalam Ijazah Sarjana Muda, mengikut syarat kelayakan universiti.

Semalam, MUET menjadi salah satu topic yang trending di Twitter dan selepas dijengah, rupanya ada yang mengatakan peperiksaan tersebut adalah scam!

Perkara itu berlaku kerana ada yang menyatakan sebelum ini mereka mengambil peperiksaan itu dan markah mereka tidak setimpal dengan apa yang mereka dapat.

Walau bagaimanapun, tweet ini mendapat lebih 6K retweets dan ia menyatakan yang MUET bukanlah sesuatu yang mudah!

MUET is very technical ya anak-anak. Even if you're good in English. If you tak follow the writing format, or you are easily diatracted or you dont practice much on the reading. Memang susah nak score. I got band 5 not because my English is good but I practice and faham technical — Hoely (@hoelymelayu) April 6, 2021

Ramai juga yang setuju dengan kenyataan tersebut,

betul! being good in English isn't all you need for MUET but it does give an advantage. lagi besar advantage bila comprehension skill kau tinggi tak kisah kalau english tak power pun. goodluck semua ✨ — nani(?) ⁷ (@hananeyyyyy) April 6, 2021
Yes, very technical especially report. Report kalau independent clause dah salah, dependent clause automatic salah.. Trending word kena betul, xboleh main sebut jer ( spike, increase, decrease) — Bazilah (@athirahbazilah) April 6, 2021
Time allocation juga sangat penting, lagi² bahagian essay. Sampai sekarang masih terngiang-ngiang fikir pasal 5 marks short nak dapat band 6 sebab tak sempat siap essay — ZRI. (@azri_akmal98) April 6, 2021

Jadi, apa pendapat korang pula?

#muet

2 views0 comments