• Syaziyah Md Sharif

Penyelidik Cipta Suplemen Dari Ulam Raja Untuk Cegah Penyakit Dementia

Penyakit nyanyuk biasa terjadi dalam kalangan warga emas


Seorang penyelidik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah menghasilkan suplemen menggunakan Ulam Raja yang boleh membantu dalam mencegah dementia (nyanyuk) dalam kalangan warga emas.


UKM melalui Facebook rasminya berkongsi pencapaian penyelidik berusia 28 tahun, You Yee Xing yang dianugerahkan Anugerah Emas Kedoktoran pada majlis konvokesyen ke-49 UKM.


Suplemen Ulam Raja yang mengandungi mikronutrien yang biasanya terdapat dalam tumbuhan dipanggil polifenol dan antioksidan boleh membantu dalam mencegah nyanyuk di kalangan warga emas.


Suplemen ini berpotensi untuk bertindak sebagai agen dalam mencegah gangguan kognitif dengan mengurangkan peroksidasi lipid sambil meningkatkan tahap serum glutathione, seterusnya mengaktifkan otak.


Penyelidikan anda mendapati bahawa suplemen itu juga boleh meningkatkan fungsi kognitif global dan ingatan bekerja sambil mengurangkan ketegangan dan gangguan emosi di kalangan warga tua.


Menerusi video di YouTube yang disiarkan oleh ‘UKM Tube’ menjelaskan beliau menjalankan kajian tentang keberkesanan suplemen tersebut terhadap warga emas.


Sumber: Malay Mail

12 views0 comments