• Jonathan Shiek

Peminat K-pop ‘Bantai’ Jay Park Kerana Menyebut “Allah” Dalam Lirik Lagu

Jay Park (nama sebenarnya Park Jae Beom, 박재범) telah menjadi topik yang popular di Malaysia minggu ini – kerana telah mencetuskan sebuah kontroversi apabila dia menggunakan nama “Allah” dalam lirik lagunya, “Mukbbang (Remix)”.

Ramai netizen yang marah setelah Jay menyatakan dirinya sebagai “Tuhan Muda” dan meminta semua orang untuk “menyembah aku seperti Allah” dalam lagu tersebut, lagu itu dikeluarkan pada bulan Disember tahun lalu.

Tw // islamophobic The fact that jay park also wrote this song just shows how disrespectful he is ,, when will these artists stop using islamic things for their aesthetics and hv a basic decency for our religion ? Its too normalized and got swept under the rug everytime 🙁 pic.twitter.com/yyfuPIsyFP — Lia⁷ (@yerinkth) May 27, 2021

Dalam hal ini, bukan saja dia disalahkan kerana meremehkan Pencipta, malah dia juga dituduh tidak menghormati agama lain.

Akibatnya, ramai peminat, terutama umat Islam, telah menggunakan Twitter untuk melancarkan kekecewaan mereka terhadap bekas anggota 2PM tersebut.

“Jay Park is cancelled. sila sekat atau berhenti mengikuti saya jika anda masih memilih untuk mengikutinya. Terima kasih,” kata seorang pengguna Twitter.

“Ini adalah kali ke-9 artis Korea tidak menghormati agama kita, dan sekarang Jay Park juga? Apa yang masalah anda? Sekurang-kurangnya anda boleh menghormati kami? Kami dah penat,” kata netizen lain.

Walau bagaimanapun, Jay Park telah mengeluarkan permohonan maaf melalui laman Twitternya:

🙏❤️ I humbly apologize. pic.twitter.com/uOUwxzqdN0 — JAY BUM PARK (@JAYBUMAOM) May 27, 2021

I see where yall comin from now. Thanks to those who were kind enough to explain. Love ❤️🙏 — JAY BUM PARK (@JAYBUMAOM) May 27, 2021

Hmm, apa pendapat anda? Anda akan terus beri sokongan atau Jay Park is canceled? 

2 views0 comments