• Syaziyah Md Sharif

Pemberian Vaksin Dos Penggalak Bermula Dengan Anggota Barisan Hadapan Serta Warga Emas

Ia akan diberikan secara sukarela dan percumaGambar Hiasan

Baru-baru ini, Kementerian Kesihatan (KKM) akan memulakan dos penggalak (booster dose) kepada warga emas berusia 60 tahun dan ke atas serta anggota barisan hadapan yang telah menerima dos lengkap sekurang-kurangnya enam bulan lepas.


Menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar, individu yang layak akan dimaklumkan melalui aplikasi MySejahtera manakala bagi individu tidak mempunyai aplikasi itu, pemakluman akan dibuat melalui pesanan ringkas atau panggilan telefon oleh Pusat Pemberian Vaksin (PPV).


“Pemberian dos penggalak dilakukan secara sukarela dan percuma di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK). Objektif pemberiannya untuk memastikan tempoh perlindungan optimum diperolehi oleh penerima vaksin Covid-19 di Malaysia.


“Dos penggalak merupakan dos tambahan yang perlu diberikan kepada seseorang yang sebelumnya mendapat perlindungan mencukupi selepas vaksinasi lengkap namun perlindungan tersebut menurun dari semasa ke semasa (waning immunity),” katanya dalam satu kenyataan akhbar semalam.
Sumber: Kosmo!

4 views0 comments