• Jonathan Shiek

Pekerja di Jepun Dibenarkan Ambil Cuti ‘Berkabung’ Jika Idol Kegemaran Mereka Berkahwin

Nilai kerja pekerja di Jepun tiada toleransi. Mereka akan dimalukan jika ponteng kerja. Kita pernah dengar bahawa kalau pekerja di Jepun meninggalkan ofis seawal 2 minit sahaja pun, anda akan dikenakan denda.

Tetapi terdapat kisah yang berbeza di Hiroro, sebuah syarikat  kreatif yang berpusat di Tokyo dalam bidang muzik video dan komersial TV. Pengasas dan presiden Hiroro, Shizen Tsurumi menerima bahawa keadaan mental dan emosi pekerja sama pentingnya dengan kesihatan fizikal mereka, dan dia baru-baru ini mengumumkan dasar syarikat baru yang membolehkan pekerja mengambil cuti berkurangan jika penyanyi idola kegemaran mereka bersara!  Langkah ini ditujukan agar mereka dapat bersedih dan menenangkan perasaan mereka.

Dasar baru ini dinamakan Oshi Vacation System, dengan oshi menjadi istilah yang digunakan dalam komuniti peminat idola untuk idola kegemaran peminat.

Tapi, tak perlu idol kegemaran yang ter-favorite anda  pun. Pekerja dibenarkan mengambil cuti sehingga 10 hari jika oshi nombor satu mereka akan bersara, dan cuti hingga tiga hari untuk oshi peringkat menengah atau rendah. Oh, dan jika oshi nombor satu anda akan berkahwin, anda juga layak mendapat 10 hari cuti berkabung.

Tambah lagi, kesemua itu adalah hari percutian berbayar. Fuh!

Sistem ini bukan hanya untuk waktu yang menyedihkan, anda juga boleh meninggalkan pejabat lebih awal ketika oshi mereka mengadakan konsert atau acara bertemu sapa yang  mereka ingin hadir, dengan kemungkinan kelulusan cepat untuk “konsert kejutan” yang diumumkan secara tiba-tiba yang tidak diketahui oleh peminat sehingga beberapa jam sehingga mereka berlangsung.

Bagi mereka yang berada di luar fandom idola, ini mungkin berlebihan. Tetapi bagi Hiroro, laman webnya, termasuk kepercayaan bahawa “Tidak ada yang memotivasikan seseorang untuk bekerja lebih keras daripada perkara yang mereka minati,”.

1 view0 comments