• Syaziyah Md Sharif

PBB Melaporkan Afghanistan Menghasilkan 85 Peratus Bekalan Candu

Ia merupakan bekalan untuk seantero dunia

Kredit Foto: Wion News

Penanaman dan penuaian popi candu telah lama menjadi sebahagian daripada sejarah Afghanistan dan menjelang 2021, hasil tuaian Afghanistan akan menyumbang lebih daripada 90% pengeluaran heroin haram di seluruh dunia dan lebih daripada 95% bekalan Eropah.


Di Afghanistan, penanaman candu mengambil lebih banyak wilayah daripada penanaman koka di Amerika Latin, malah sejak 2001, negara ini telah menjadi pengeluar dadah terlarang terbesar di dunia.


Kumpulan Taliban di Pakistan, menguasai sebahagian besar tanah penanaman candu di dunia, menjadikan mereka kartel narkotik paling berkuasa di dunia.


Mereka juga mengawal selia dan mengenakan cukai kepada pengeluaran opioid, memantau eksport, dan melindungi rangkaian penyeludupan. Afghanistan menghasilkan anggaran 6,800 tan candu semasa musim menuai sebelumnya, yang berakhir pada bulan Julai.


Menurut laporan baru-baru ini oleh Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah, ini merupakan peningkatan sebanyak 8% daripada 2020 dan menurut penyelidikan itu, Afghanistan menghasilkan 85 peratus candu dunia, dan candu Afghanistan digunakan oleh 80 peratus pengguna candu dunia.


Menurut UNODC, perdagangan candu di Afghanistan akan memperoleh antara $1.8 bilion dan $2.7 bilion pada 2021, menyumbang kira-kira satu per sepuluh daripada keluaran ekonomi negara.
Sumber: Wion News

0 views0 comments