• Syaziyah Md Sharif

Pantai Terengganu Didatangi Obor-Obor Beracun

Haiwan laut itu ditemui di sekitar pantai Kampung Kelulut dan Pulau Kerengga, Marang

Kredit Foto: Astro AWANI

Obor-obor beracun dikenali sebagai portuguese man o' war atau nama saintifiknya physalia physalis dilihat muncul kembali di pesisiran pantai Kampung Kelulut dan Pulau Kerengga di daerah Marang, Terengganu.


Menurut Pengarah Perikanan Terengganu, Ruzaidi Mamat, hasil tinjauan pada Ahad mendapati terdapat obor-obor itu di sekitar pantai Kampung Kelulut dan Pulau Kerengga di daerah Marang.


"Setakat pagi ini kita menemukan empat ekor obor-obor yang terdampar di pantai. Tinjauan masih lagi dijalankan dan kita tidak menolak kemungkinan masih terdapat lagi obor-obor spesies sama yang terdampar di kawasan pantai," katanya.


Beliau menjelaskan, fasa musim Monsun Timur Laut pada masa ini menjadi antara faktor obor-obor berkenaan terdampar di perairan Pantai Timur.


"Kali terakhir spesies hidupan beracun itu dilihat di perairan Pantai Timur pada Februari 2020, kajian sebelum ini pernah merekodkan lebih 1,000 obor-obor itu terapung di perairan Lautan Hindi.


"Ia bergerak dengan cara hanyut dibawa arus atau angin. Untuk mengelakkan ancaman di permukaan, ia boleh mengempiskan beg udara dan tenggelam buat seketika," katanya lagi.


Ruzaidi juga meminta orang ramai supaya lebih berwaspada dengan kemunculan hidupan itu.


Tambahnya lagi, purata panjang sulur sesungut spesies itu boleh mencapai lebih sembilan meter panjang dan diliputi oleh nematocyst yang dipenuhi racun digunakan untuk melumpuhkan, membunuh ikan dan makhluk kecil lain.
Sumber: Astro AWANI

9 views0 comments