• Syaziyah Md Sharif

Pakar Kesuburan Mengatakan Menonton Televisyen Berlebihan Boleh Merosakkan Sperma

Sperma juga cenderung berkurang kerana gaya hidup tidak aktif

Gambar Hiasan

Menonton televisyen lebih dari 40 jam seminggu dapat mengurangkan kualiti sperma, perkara ini disampaikan oleh Perunding Kesuburan Pakar Obstetrik dan Ginekologi dari Pondok Indah IVF Center Hospital, Jakarta Prof. Dr. Budi Wiweko.


Menurut Prof. Dr. Budi Wiweko, menonton televisyen lebih dari 40 jam seminggu tidak hanya mengurangkan kualiti sperma, tetapi juga menyebabkan jumlah sperma cenderung menurun, disebabkan gaya hidup yang tidak aktif atau kurang bergerak.


Dr. Budi Wiweko menjelaskan bahawa keadaan kelainan sperma atau kualiti sperma yang buruk menyumbang 35 peratus kes kemandulan atau kemandulan.


Sehingga masyarakat umum harus mengetahui tabiat harian yang merosakkan kualiti sperma.


Berbeza dengan kualiti sel telur (ovum) pada wanita yang biasanya menghidapi penyakit, kerosakan pada kualiti sperma umumnya disebabkan oleh gaya hidup.


Katanya lagi, disebabkan itu, semasa program kehamilan doktor biasanya akan memeriksa kualiti sperma terlebih dahulu dan bukannya memeriksa kualiti ovum.


“Apabila pakar kesuburan menilai kemandulan pasangan, perkara pertama yang dilihat adalah kualiti sperma lelaki. Jika sperma normal, barulah dilihat keadaan telur atau ovum wanita.


“Gaya hidup kurang sihat seperti terlalu banyak menghabiskan masa menonton televisyen didapati menyumbang kepada isu kemandulan dalam kalangan kaum lelaki,” jelas BudiSumber: Suara.com

4 views0 comments