• Jonathan Shiek

Padah Membunuh Kucing, Wanita Ini Didakwa Di Mahkamah

Seorang broker yang didakwa memukul kucing hamil dan anak kucing sehingga mati dengan menggunakan batang logam bulan lalu, telah didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas kesalahan kekejaman terhadap haiwan.

Hah Choy Kheng mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu setelah dibacakan kepadanya di hadapan hakim sesyen Norhayati Mohamad Yunus.

Wanita berusia 51 tahun itu dituduh memukul kucing dengan batang logam 75cm sehingga menyebabkan kematian. Dia dituduh melakukan kesalahan itu di taman permainan berhampiran Blok B1, Pintas Kalui, Seberang Jaya pada pukul 1.20 tengah hari 29 Disember 2020

Dia dikatakan melakukannya setelah dia menyangka bahawa salah satu kucing telah membuang air besar di hadapan rumahnya.

Tahun lepas, sebuah video memaparkan perbuatan kejinya itu viral di media sosial.

Tuduhan itu dijelaskan di bawah Seksyen 29 (1) (a) Akta Kebajikan Haiwan kerana memukul, menendang dan menyeksa binatang dengan kejam.

Hah boleh dikenakan denda antara RM20,000 hingga RM100,000, atau hukuman penjara hingga tiga tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pegawai pendakwa dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri, Roziman Awang Tahrin meminta mahkamah menjatuhkan jaminan RM10,000, serta mempertimbangkan hukuman itu, atas sebab perkara itu menjadi viral.

Norhayati membenarkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin bagi tertuduh dan menetapkan 4 Mac untuk sebutan semula kes.

Sumber: The Star

0 views0 comments