• Syaziyah Md Sharif

Orang Lain Breakup, Kita In Relationship Dengan….

Updated: Sep 20, 2021

Tak dapat dinafikan kucing antara haiwan peliharaan yang popular jika di bandingkan dengan haiwan peliharaan yang lain. Kucing juga boleh jadi you guys punya best friend dan mereka sebenarnya faham naluri kita. Tanpa disedari kucing juga mengajar kita banyak nilai nilai murni seperti lebih bertanggungjawab, menjaga kebersihan dan memupuk sifat kesabaran dalam diri.

Apa tah lagi dengan situasi pandemik yang kita lalui sekarang, pets korang sangat membantu supaya tidak merasa keseorangan.

Fakta saintifik juga mengatakan bahawa kucing akan mula rapat dengan manusia seawal umur 2-7 minggu. Dalam tempoh ini lah merupakan tempoh yang penting untuk pets kenal korang dan bila mereka dah 8 minggu, mereka dah mula liar kalau lambat bonding. Sama macam kita juga, mereka perlu belajar menyesuaikan diri hidup dengan manusia dan ber-socialize dengan kucing yang lain.

Kajian (Pongrácz dan Szapu) berkata bahawa orang dengan tahap pendidikan tinggi lebih cenderung untuk “menunjukkan sikap antroposentrik yang lebih kuat terhadap haiwan kesayangan mereka,” so ketika pandemik inilah masa yang sesuai untuk korang spend more time dengan pets korang and believe it or not, korang akan merasa lebih bahagia dan tenang.

Bukan itu je, malah pemilik menganggap kucing mereka sebagai ahli keluarga juga, kan?

Facebook: Haiwan peliharaan semestinya memberi banyak manfaat, terutamanya ketika pandemik.

Instagram: Orang lain breakup, kita bina relationship dengan haiwan peliharaan semasa pandemik

1 view0 comments