Β 
  • Jonathan Shiek

Netizen Cemburu, Lelaki Ini Berjalan Dengan Bebas Tanpa Topeng Muka Di New Zealand

Selama seminggu yang lalu, negara kita telah menyaksikan lonjakan yang mengejutkan dalam jumlah kes Covid-19, hari ini sahaj kes COVID-19 telah mencecah angka 7,289! Oleh itu, Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang lebih ketat berkuat kuasa minggu ini.

Dalam sidang media yang diadakan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada hujung minggu, pemerintah mendedahkan senarai SOP dan jam operasi yang dikemas kini untuk sektor ekonomi dan sosial.

Beberapa hari yang lalu, sebuah video dari pengguna Twitter Hazwan Ramli (@/Hazwanrl) telah menjadi viral!

Sebab lepas ni korang kena lockdown, jom aku bawa jalan-jalan dekat Wellington πŸ€—πŸ’« pic.twitter.com/fgriCylOpn β€” Hazwan Ramli (@Hazwanrl) May 20, 2021

Dalam klip itu, beliau menunjukkan kehidupannya di Wellington dimana orang di sana tidak lagi diharuskan memakai topeng muka dan bebas bergerak bebas di khalayak ramai.

Tweet Hazwan juga menarik perhatian banyak netizen tempatan. Sebilangan besar dari mereka iri hati terhadap orang-orang Kiwi di mana mereka tidak perlu terlalu bimbang tentang wabak itu.

Bukan hanya itu, yang lain juga menyatakan hasrat mereka untuk pindah ke New Zealand dan kagum dengan langkah-langkah pemerintah yang cekap dalam menangani situasi tersebut.

Malah, ada juga yang mengatakan bahawa mereka benar-benar merindukan suasana sebelum wabak Covid-19, yang mengakibatkan kematian banyak orang bukan hanya di Malaysia tetapi di seluruh dunia. Lihat reaksi mereka di sini:

pic.twitter.com/y2G1qQyd0M β€” Ω‹ (@tirahtalib) May 20, 2021
Tengok video ni lepastu rasa nak naik angin dekat semua politician Malaysia β€” πŸ’Ž (@amazinggnina_) May 20, 2021
jealous nya tayah pakai mask dah….. tapi nampak sedapnya, lapar ye β€” putts πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡΅πŸ‡Έ (@Puttsalynaa) May 20, 2021

Sama-sama kita doakan Malaysia dapat membendung COVID-19 ok?

0 views0 comments
Β 
Β