• Jonathan Shiek

Nak Check Gelaran ‘Datuk’ Tu Real Atau Fake? Ini Caranya

Majlis Menteri-Menteri Persekutuan Malaysia (MDPM) mengatakan mereka telah menerima aduan mengenai judul palsu yang dijual di kedai Facebook, WhatsApp, dan e-dagang.

Anggota majlis eksekutif Datuk Samson David Maman memetik aduan bahawa terdapat satu ‘persatuan’ tertentu yang menjual semua jenis perlengkapan Datuk seperti kelayakan, pingat, dan lambang kereta kepada penipuan dengan harga sekitar RM80,000 hingga RM120,000 setiap Datukship.

Dia memberi amaran bahawa selain menerima gelaran dari Agong, sultan, atau gabenor Malaysia, ini bukan sahaja palsu tetapi juga menyalahi undang-undang.

Item yang mengandungi gelaran kehormatan yang dibuat untuk menyesatkan orang menjadi individu yang dipercayai adalah Datuk, seperti pingat dan lambang kereta, juga tidak sah.

Mereka dilaporkan membayar sumber-sumber yang meragukan untuk mendapatkan kepemimpinan bukan hanya untuk ego peribadi, tetapi terutama untuk tujuan perniagaan dan pengiktirafan segera, tambahnya.

Samson menasihati orang ramai bahawa kaedah terbaik untuk mengesahkan kesahihan hak milik seseorang adalah dengan menghubungi pihak berkuasa masing-masing.

Dia juga mencadangkan agar orang ramai menyemak laman web rasmi Bahagian Sekretariat Persidangan Istiadat dan Antarabangsa untuk melihat apakah seseorang itu adalah Datuk yang sebenar….berani ke?

Laman web oleh Jabatan Perdana Menteri menawarkan perkhidmatan dalam talian kepada orang ramai untuk memeriksa dan mengesahkan penerima anugerah yang diberikan oleh Agong, sultan, atau gabenor di Malaysia.

Anda boleh memasukkan nama dalam kotak carian ‘Carian’ atau memilih Negeri seseorang (Peringkat), Gelaran (Anugerah), dan Tahun Diberikan (Tahun Kurniaan) untuk melihat apakah mereka ada dalam senarai.

Check Datuk tu di sini.

Sumber: SAYS Seismik

1 view0 comments