• Jonathan Shiek

Mulai Esok, JPJ Mula Beri Diskaun 70% Untuk Saman

Mulai esok, diskaun 70 peratus selama dua bulan ditawarkan untuk semua saman Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)!

Ini termasuk kes yang masih dalam tindakan senarai hitam. Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, tawaran diskaun untuk saman yang boleh dikompaun itu adalah bersempena sambutan ulang tahun ke-75 JPJ, melibatkan 3.5 juta saman aktif yang dikenal pasti sejak 2010 hingga Mac tahun ini.Beliau berkata, pembayaran saman dengan diskaun yang ditetapkan itu boleh dibuat di semua pejabat JPJ serta secara dalam talian melalui portal rasmi jabatan.


“Saya galakkan bayar saman ini secara dalam talian bagi mengelakkan berlakunya kesesakan di JPJ selain ia kurang memudaratkan,” katanya kepada pemberita selepas sambutan Jubli Platinum Ulang Tahun JPJ ke-75 di sini hari ini.

Wee berkata, JPJ juga memperkenalkan sistem menunggu giliran secara dalam talian iaitu JPJeQ hari ini bagi mengelakkan 3C (tempat sesak, sempit dan duduk jarak dekat) di semua premis dan kaunter JPJ.

“Aplikasi secara mobile itu membenarkan pelanggan membuat pilihan cawangan JPJ yang tidak ramai pelanggan serta menggunakan kod QR untuk mendapatkan nombor giliran dan mesra Orang Kurang Upaya (OKU) serta warga emas,” kata Wee.

Sumber: Bernama


0 views0 comments