• Jonathan Shiek

Motosikal Boleh Didenda Sehingga RM2,000 Atau Penjara Jika Paip Ekzos Bising & Diubahsuai

Sumber: Paul Tan

Polis Diraja Malaysia (PDRM) ingin mengingatkan orang ramai bahawa pemilik atau pemandu kenderaan yang telah dilengkapi dengan ekzos haram boleh dihukum penjara sehingga enam bulan, menurut laporan Harian Metro. Pihak yang disabitkan dengan kesalahan itu juga boleh dikenakan denda hingga RM2,000, kata pengarah jabatan penyiasatan dan penguatkuasaan lalu lintas Bukit Aman, Datuk Azisman Alias.

Menurut Peraturan 103 Pembinaan dan Penggunaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) 1959, setiap ekzos, termasuk peredam, harus berada dalam keadaan berfungsi baik, dan tidak boleh dimodifikasi untuk menimbulkan kebisingan. Individu yang melakukan pengubahsuaian tersebut melakukan kesalahan di bawah peraturan ini, kata Azisman dalam satu kenyataan.

Gambar: Motor Kemuning Facebook


Polis juga memiliki hak untuk merampas kenderaan yang didapati melanggar peraturan untuk mencegah kesalahan berulang di bawah peruntukan Akta Pengangkutan Jalan 1987, tambahnya.

Penggunaan ekzos kuat menjadi trend di kalangan belia kerana pengubahsuaian dikatakan dapat meningkatkan prestasi dan estetika motosikal, kata ketua jabatan.

JSPT sentiasa menjalankan operasi bersama dengan jabatan dan agensi lain, termasuk jabatan persekitaran (DoE), kata Azisman. Motosikal dengan pengubahsuaian haram secara berkala menjadi perhatian umum, baru-baru ini dengan Azisman mengatakan bahawa pihaknya memandang serius perkara itu.

Apa yang dinyatakan oleh undang-undang mengenai mengubah suai motosikal anda? Baca artikel ini – untuk mengenal gambaran keseluruhandan apa yang tidak dibenarkan dari segi modifikasi motosikal untuk digunakan di jalan awam.
0 views0 comments