• Jonathan Shiek

Menurut Kajian, Kanak-Kanak Lebih Mudah Menularkan Virus COVID-19

Kanak-kanak kecil berkemungkinan besar menyebarkan virus yang menyebabkan COVID-19 berbanding dengan kanak-kanak yang lebih tua, menurut satu kajian.

Secara khusus, kanak-kanak berumur 3 tahun ke bawah lebih cenderung menyebarkan virus ini kepada anggota rumah tangga berbanding dengan mereka yang berumur 14 hingga 17 tahun.

Kajian yang diterbitkan oleh The Journal of the American Medical Association (JAMA), menganalisis data kesihatan awam dari Ontario, Kanada, untuk mengenal pasti kelompok COVID di mana seorang anak adalah kes utama dalam sesebuah rumah.

Kajian ini mengemas kini pemahaman pakar mengenai risiko penularan COVID dan menurut mereka, pada awal wabak ini, beberapa saintis menyatakan risiko penularan menurun seiring bertambahnya usia, namun, andaian tersebut mungkin dibuat kerana perintah berkurung dan penjarakan fizikal menjadikan kanak-kanak kurang bergaul.

“Dalam beberapa kes, ia menjadi bertentangan dengan apa yang kita diberitahu pada masa lalu,” kata Dr Edith Bracho Sanchez, seorang pakar pediatrik penjagaan primer dan penolong profesor pediatrik di Columbia University Irving Medical Center. “Ini hanya menunjukkan betapa rendahnya kita ketika menghadapi anak-anak dan virus ini.”

“Kami selalu tahu anak-anak dapat menerimanya, dapat menyebarkannya, dan boleh jatuh sakit dengan COVID,” tambahnya. “Saya rasa kita semakin banyak belajar berapa banyak.”

Sementara itu, bayi dan kanak-kanak lebih cenderung menyebarkan penyakit kepada ibu bapa dan penjaga kerana mereka berhubung dalam kontak rapat.

Kajian ini tidak bermaksud bahawa kanak-kanak yang sangat kecil lebih cenderung mati jika dijangkiti Covid-19, sebaliknya mereka lebih cenderung menyebarkan virus berbanding yang diandaikan sebelum ini.

Kajian tersebut dijalankan tahun lalu ketika kemunculan varian Delta dan lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami risiko jangkitan dalam konteks varian.

Sumber: ABC News

0 views0 comments