• Jonathan Shiek

Malaysia Berada Di Tempat Keempat Untuk Bandar Paling ‘Kerja Keras’

Semalam, viral sebuah tweet yang mencapai lebih 15K retweet dimana beliau menyatakan prinsip ‘Melayu Malas’ sudah tidak relevan lagi.

Rakyat Malaysia sangat rajin bekerja sehingga masuk carta lima tertinggi. . Naratif 'Melayu Malas' sudah tidak relevan. . Tetapi 'Melayu Miskin' masih sesuai dilaungkan. pic.twitter.com/yF0NGrUMM4 — Awan Wafdan ⛅️ (@seketulawan) March 10, 2021

Rata-rata netizen setuju dengan kenyataan pengguna Twitter itu. Ini kerana ianya sudah terbukti apabila kita sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai dua atau tiga kerja bukanlah sesuatu perkara yang baru.

Satu lagi kenyataan yang menyedihkan ialah;

Dalam top overworked cities tu, Malaysia ja bukan negara maju. Memang betul lah kita ni diperah badan dan otak dengan harga murah. https://t.co/IuaPaI3odU — Hilmi (@mhilmihamka) March 10, 2021

Data ini dikumpul oleh Kisi sebuah laman web yang mencari data dengan membandingkan data tentang intensiti kerja, perundangan, dan kemampuan hidup, studi mengungkapkan peringkat kota berdasarkan keberhasilan mereka dalam mempromosikan keseimbangan kerja-kehidupan dengan warganya, dan bagaimana mereka telah dipengaruhi oleh pandemik COVID-19.

Apa pendapat anda?

2 views0 comments