• Jonathan Shiek

Lelaki Digelar Manusia Terkotor Dunia, Tidak Mandi Selama 65 Tahun!

Seorang lelaki Iran berusia 83 tahun telah dilabel sebagai orang paling kotor di dunia kerana dia tidak mandi selama 65 tahun!

Ini kerana, dia takut air dan percaya bahawa jika dia mandi, dia akan jatuh sakit. Dia telah berhenti mandi selama lebih dari enam dekad.

Amou Haji menjalani kehidupan nomad di padang pasir Iran dan dia makan daging landak busuk sebagai hidangan kegemarannya. Untuk kekal sihat, dia minum lima liter air dari tin minyak berkarat setiap hari. Dia juga suka merokok, tetapi dia menggunakan tahi lembu kering sebagai pengganti tembakau.

Oleh kerana dia tidak mempunyai rumah, dia berkeliaran di desa Degjah yang terpencil di wilayah Fars, Iran Selatan. Penduduk kampung telah membina sebuah pondok untuknya, tetapi Amou memilih untuk tinggal di lubang yang digali di padang pasir tersebut.

Credit: Al Arabiya English


Dia telah menjadi terlalu kotor sehinggakan warnanya menjadi sama dengan persekitarannya. Penduduk tempatan mengatakan mereka kadang-kadang menyangka Haji adalah batu jika dia berdiam diri.

Penduduk tempatan juga percaya bahawa Haji mengalami trauma mengerikan yang menyebabkan gaya hidupnya yang luar biasa dan dia juga berkemungkinan mempunyai penyakit mental, tetapi itu tidak menghalangnya untuk mencari cinta.

Agak aneh bagi seseorang untuk menjalani kehidupan seperti ini, tetapi dilaporkan bahawa Haji tidak peduli dengan keselesaan dunia dan berpuas hati dengan cara hidupnya yang nomad.

#amouhaji

0 views0 comments