• Syaziyah Md Sharif

Kerana Tolak Vaksin, Hampir 500 Kakitangan Sekolah LA Dipecat

Ia dilakukan untuk menjaga keselamatan sekolah tersebut

Gambar Hiasan

Hampir 500 pekerja sekolah awam di Los Angeles dipecat selepas enggan mematuhi mandat vaksin Covid-19, mereka ditamatkan perkhidmatan dengan serta-merta.


Lembaga Daerah Sekolah Bersatu LA mengundi untuk membatalkan 496 kontrak pekerja pada hari Selasa selepas mereka terlepas tarikh akhir untuk mendapat imunisasi sepenuhnya menjelang 15 November. Mereka yang enggan mengambil dos pertama mereka pada pertengahan- Oktober sebelum ini telah diberi cuti.


"Kami mendoakan yang terbaik untuk semua orang dalam usaha masa depan mereka dan menggalakkan semua orang untuk mendapatkan vaksin." kata Penguasa interim daerah Megan Reilly selepas pengundian.


Walaupun kebanyakan pekerja yang dipecat adalah kakitangan tidak bertauliah, sesetengahnya berkhidmat dalam peranan kritikal, termasuk penjaga, pekerja kafetaria dan pembantu guru.


Berbeza dengan banyak daerah di seluruh negara, LA telah menetapkan mandat vaksin Covid-19 sendiri untuk kakitangan dan pelajar, mendahului keperluan seluruh negeri yang hanya akan berkuat kuasa sebaik sahaja agensi persekutuan mengeluarkan kelulusan untuk semua kumpulan umur.


Pada masa ini, Los Angeles menggesa pelajar untuk memenuhi tarikh akhir 10 Januari untuk semester kedua kelas, tarikh yang mungkin ramai tidak dapat bertemu, kerana kira-kira 34,000 pelajar di LA kekal sebahagian atau sepenuhnya tidak divaksinasi.


Bagaimanapun, setakat hari Rabu, daerah itu berkata bahawa majoriti besar daripada 600,000 atau lebih pelajarnya telah menerima pukulan mereka seperti yang diperlukan, atau kira-kira 85% secara keseluruhan setakat ini.
Sumber: RT News

8 views0 comments