• Jonathan Shiek

Kerana Salah Guna Info, Petugas PPV Ini Dikecam Netizen

Pada hari Selasa (13 Julai), pengguna Twitter Idris (@Idwishh) melapor ke media sosialnya untuk menyatakan kekecewaannya terhadap tingkah laku kakitangan yang tidak bertanggungjawab dan tidak pantas dari pusat vaksinasi yang ditempatkan di World Trade Center Kuala Lumpur (WTCKL).

Dia melaporkan bahawa anggota kakitangan yang bernama ‘Nazren’ telah mengambil nombor telefon adiknya tanpa persetujuannya dan telah mengganggunya di WhatsApp.

Kejadian itu berlaku semasa adiknya ingin menunaikan temujanji pemberian vaksin dan dalam tweetnya, dia meminta tindakan tatatertib diambil oleh pihak berkuasa.

Hi @JKJAVMY @KKMPutrajaya. Want to report vaccine staff Nazren for taking my sister’s phone number without consent. She is 18. This is at PPV WTC 13/7. Hope disciplinary action is taken. Tq. Cc @Khairykj pic.twitter.com/ij6niejQIg — Idris 🏴 (@Idwishh) July 13, 2021

Lebih menyedihkan, perkara ini bukan pertama kali terjadi. Seorang pengguna lain menjawab di bawah thread Idris yang menyatakan bahawa kakaknya juga didatangi oleh lelaki yang sama, yang merupakan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Perkara yang sama berlaku kepada kakak saya! Dia mengambil kesempatan dengan mengawal mereka yang keliiru dengan lokasi, kemudian  ‘mengesahkan’ vaksin dos kedua ketika dia mendapat nombor telefon mereka,” katanya.

Hi! Same thing happened to my sister! It’s the same guy! Pls take disciplinary action. He took advantage by escorting those who lost, then ask to check 2nd dose vaccine while he get their phone number pic.twitter.com/vnUblzq02M — N (@UwUmairahadi) July 13, 2021

Tweet itu mendapat perhatian netizen ketika mereka mendesak pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap tingkah laku tidak wajar dan tidak profesional ini dari seorang anggota kakitangan yang seharusnya membimbing orang awam.

Berikutan kejadian itu, JKJAVMY telah tampil untuk membalas isu tersebut. “Kami sedang menyiasat perkara ini dan tindakan sewajarnya akan diambil,” kata JKJAVMY dalam jawapan mereka.

Tentera Darat Malaysia juga bertindak balas terhadap kejadian itu dan mengatakan bahawa perkara itu akan ditangani dengan sewajarnya. “Kami akan memperhatikan masalah itu dan siasatan dalaman akan dilakukan untuk mengenal pasti masalah tersebut. Terima kasih, ”tulis mereka.

1 view0 comments