• Jonathan Shiek

Kenali Kisah Sebalik Gadis Berbaju Merah, Pocotee Dari ‘Pocotee & Friends’!

Watak Pocotee & Friends adalah hak milik syarikat pelesenan watak bernama Safe Tree Sdn Bhd, yang dimiliki oleh usahawan Dylan Ang sejak 2009. Lain-lain watak unik selain Pocotee adalah, Mr Jiu, HapiMo, BearBoss, Mao, Please J, Hapi Chick, dan Dino Dino. Mereka semua mempunyai hasil seni yang hampir sama, dengan keperibadian yang sangat comel dan terperinci pada setiap karakter itu.

Korang mesti nak tahu apa tu “Pocotee”? Pocotee adalah watak utama jenama Pocotee & Friends, seorang gadis muda yang selalu memakai jumpsuit berwarna merah dan sangat bertenaga tetapi panas baran. Dia gemar berjenaka dengan rakan-rakannya. 

Kalau korang nak tahu, nama itu sebenarnya berasal dari gabungan 2 kata, “Poco” yang bermaksud “kecil” dan “Tee” yang bermaksud “gigi” dalam bahasa Perancis. Comel sangat! 

Korang kalau pergi Watsons, confirm pernah nampak Pocotee and the gang. Watsons telah bekerjasama dengan Pocotee & Friends untuk mereka bentuk watak pada semua barang dagangan, produk, dan hadiah mereka pada akhir tahun dan jualan cuti-cuti mereka. Thanks for support! 謝謝支持! 🐮 #金牛乳意 🐮 #事事乳意 🐮 #吉祥乳意 🐮 #牛氣沖天 Posted by Pocotee & Friends on Monday, February 22, 2021


Bukan itu sahaja, Pocotee & Friends juga telah berkolaborasi dengan pakaian anak-anak Fiffy, dengan barangan Naturals by Watsons untuk Hari Tapir Sedunia,Chatime, Steelseries, dan banyak lagi! Ini hanya di Malaysia, tetapi Pocotee & Friends juga membuat nama di Hong Kong, Taiwan, dan Thailand.

Berikut adalah beberapa anugerah yang dapat mereka raih sejak mereka mula:

 1. Komik Digital & Dalam Talian 2013 Terbaik (Pemenang)

 2. Anugerah Golden Phoenix 2013 (Pemenang)

 3. Asia Honesty Enterprise Award 2013 (Pemenang)

 4. Anugerah Produk Kejujuran Asia 2013 (Pemenang)

 5. Anugerah Usahawan Kejujuran Asia 2013 (Pemenang)

 6. Anugerah Jenama Kejujuran 100 Terbaik Asia 2013/2014 (Pemenang)

 7. Digi WWWOW Judge Choice Award 2014 (Pemenang)

 8. Anugerah Harta Intelek Negara 2016 (kategori Hak Cipta) (Perak)

 9. Anugerah Jenama Prestige Antarabangsa – Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2017 (Pemenang)

 10. Nobel Laureates Series: Brand Excellence Award 2018 (Winner)

 11. Malaysia Social Media Week Awards 2018 Social Media Excellence Awards- Best Marketing Campaign 2018 (Winner)

 12. Malaysia Social Media Chambers Award (The Best Licensed Promotion of the Year 2019)(Winner) 

 13. Licensing International Asian Award (The Corporate Brand/Lifestyle Property of The Year Award 2020)(Nominated)


Pocotee & Friends boleh dilihat di mana-mana, dipaparkan di surat khabar, majalah, stesen radio, stesen TV, dan platform media dalam talian yang lain. Watak-wataknya sangat berbeza sehingga mereka mempunyai sticker sendiri untuk digunakan di WhatsApp dan WeChat – cute gila!


Malaysia's Bright Young Things: Dylan Ang, Entrepreneur And Creator Of Pocotee & Friends | Generation T

Selain itu, mereka juga telah membuat karikatur bertema filem, komik, dan ilustrasi pelakon, pelakon, dan selebriti terkenal seperti Jackie Chan, Donnie Yen, Andy Lau, dan lain-lain!


Sekiranya anda ingin berkolaborasi atau bekerjasama dengan Pocotee & Friends, hubungi mereka melalui e-mel di dylan@safetree.com.my atau daniel@safetree.com.my

Lihat lebih banyak karya mereka di laman Facebook mereka!

0 views0 comments