• shafika9

Kebenaran Mengenai Sebuah Pulau Boneka Yang Mati

Updated: Sep 21, 2021

Ada sesuatu yang mengganggu disebalik kisah  “La Isla de la Muñecas”, atau dikenali sebagai Pulau Boneka.

Sudah lebih lima tahun yang lalu, Don Julian Santana meninggalkan isteri dan anaknya untuk berpindah ke sebuah pulau di Tasik Teshuilo di terusan Xochimilco.

Sumber: Markatkinss

Menurut dari penduduk di situ,  kisah seorang gadis muda yang lemas di tasik, kebanyakkan dari mereka termasuklah saudara maranya kata Don Julian Santana ia membayangkan gadis itu lemas. Walaubagaimanapun, Don Julian Santana mengabdikan hidup Si gadis berkenaan untuk menghormati kehilangannya dengan cara unik, menarik dan beberapa cara seperti mengumpul dan menggantungkan ratusan anak patung. 

Akhrinya, Don Julian mengubah seluruh pulau tersebut menjadi sebuah pulau yang paling pelik (bagi sesetengah orang) ia amat menakutkan sebab dipenuhi dengan anak patung yang begitu seram. 


Sumber: Tar_zan

Mengapa anak patung ini kelihatan begitu seram ?

Don Julian Santana mula mengumpulkan anak patung yang telah hilang dari terusan dan ada juga diambil dari tong sampah. Santana tak membersihkan anak patung tersebut mahupun membaikinya. Tambahan pula, Santana cuma menambahkan mata dan beberapa anggota badan anak patung yang telah hilang saja. 

Angin dan cuaca juga main peranan mengubah keadaan anak patung menjadi retak dan rosak. Walaupun, orang menganggap pulau itu menyeramkan, Don Julian melihat anak patung itu sebagai anak patung yang pelindung cantik. Dia juga mengalu-alukan kedatangan pengunjung, bawa ke kawasan sekitar pulau tersebut dan juga dikenakan bayaran kecil untuk bergambar.

Tapi inilah Tragis Kicker:

Pada tahun 2001 Don Julian Santana ditemui lemas di kawasan yang sama dimana tempat kematian Si gadis kecil itu juga mati lemas.

Sumber: Ken Shuster

Apa pandangan korang tentang tempat ini ? Sila share kan pendapat korang di ruangan komen dibawah ini.

#anakpatung #boneka #seram

0 views0 comments