• shafika9

Kata ibu benar : Lagi garu, lagi teruk!

Updated: Sep 20, 2021

Kami tak tahu apa yang anda fikirkan, tapi apabila kita dapat kena gigitan pada badan, benda kegemaran saya yang boleh dilakukan ialah menggunakan kuku untuk buat tanda ‘X’ ditempat yang dah kena gigit. Ia rasa sangat sedap dan akan tinggal kesan bekas gigitan baru – ia bukan sahaja membuatkan rasa lebih sejuk malah juga dapat melegakan dari rasa kesan gigitan. Cubalah! Rasa selesa bukan? Anda juga akan mempunyai kesan bekas yang kekal.

Tetapi adakah anda juga tahu kesan sakitan hanya menimbulkan rasa kesan gatal yang berpunca lebih teruk? Menurut pada sumber saintis, dimana isyarat otak kimia mengeluarkkan sebagai tindak balas untuk garu di sesetengah bahagian yang berasa gatal. Ini kerana kesan garu menyebabkan rasa kurang sakit, tapi pada otak anda tidak dapat terimanya!

Apabila anda terlalu kerap menggaru, otak anda akan memberikan isyarat yang lain. Saraf adalah saraf tunjang berpindah pada isyarat sakit dan bukannya pada isyarat gatal terus naik ke otak!

Kemudian, otak akan membebaskan neurotransmiter dan serotonin untuk mengurangkan rasa kesakitan,

dan para pengkaji menjumpai bahawa serotonin dapat membebaskan dan juga menaktifkan sesetengah sel saraf di bahagian saraf tunjang, dimana akan menghasilkan LEBIH RASA gatal! Patutlahhhh saya rasa susah nak berhenti mencubit kesan bekas gigitan nyamuk.

Serotonin, dimana ada banyak fungsi pada dalam badan , penting untuk ada perasaan gatal. Pencarian dalam kajian ini dapat serba sedikit membantu rawatan untuk orang yang berpengalaman masalah kegatalan yang kronik. Para penyelidik mengatakan bahawa mungkin untuk memutuskan komunikasi antara serotonin dan saraf tunjang yang terlibat dalam kegatalan.

Cara ini, serotonin dapat dilepaskan sebagai satu tindak balas terhadap kesakitan dimana ia tak akan mengatifkan rasa kegatalan yang berlebihan, mengikut kata mereka. Dengan kata lain, sila ambil perhatian setiap nasihat yang ibu korang sampaikan dan jangan cuba – cuba nak menggaru.

0 views0 comments