• Jonathan Shiek

Jepun Bakal Buang 1 Juta Tan Air Loji Nuklear Fukushima Ke Laut

Kerajaan Jepun telah meluluskan rancangan membuang sekitar 1.25 juta tan air dari loji nuklear Fukushima ke laut. Keputusan itu diumumkan oleh Perdana Menteri Yoshihide Suga hari ini.

Kerajaan Jepun percaya bahawa pembuangan air dari loji nuklear Fukushima akan berlaku dengan selamat kerana air yang dibuang telah diproses untuk menghilangkan hampir semua unsur radioaktif.

Selain mendapat sokongan Perdana Menteri, Badan Tenaga Atom Antarabangsa juga turut bersetuju dengan inisiatif dari Jepun sambil menambah bahawa pembuangan air dari loji nuklear adalah sama dengan proses pembuangan air dari loji nuklear di negara lain.

“Pemerintah Jepun telah menyusun dasar dengan baik untuk melepaskan air terawat ke laut, setelah memastikan keselamatan air … dan sementara itu pemerintah mengambil langkah-langkah untuk mencegah kerosakan,” kata Suga kepada wartawan.

Kira-kira 1.25 juta tan air telah dikumpulkan di lokasi loji nuklear Fukushima, yang lumpuh setelah tsunami 2011. Air yang bakal dibuang meliputi air yang digunakan untuk menyejukkan tanaman, serta air hujan dan air bawah tanah yang meresap setiap hari.

Pelepasan air terawat loji nuklear ke laut tidak mungkin dimulai dalam masa terdekat, tetapi sekurang-kurangnya dua tahun ke depan. Namun keputusan ini telah memajukan protes dari masyarakat nelayan setempat, juga menarik perhatian pihak China dan Korea Selatan.

Protes dari nelayan dan global

Air yang bakal dibuang ini telah mencetuskan kontroversi dan tidak dipersetujui oleh para nelayan. Mereka yang marah mempersoal tindakan kerajaan setelah bertahun-tahun mereka berusaha untuk memulihkan kepercayaan umum bahawa makanan laut di wilayah ini selamat.

“Mereka memberitahu kami jangan melepaskan air ke laut tanpa sokongan nelayan,” kata Kanji Tachiya, ketua koperasi perikanan tempatan di Fukushima, kepada NHK sebelum pengumuman itu. “Kami tidak dapat mendukung langkah ini.

Keputusan ini turut mencetuskan protes dari peringkat global. Kementerian Luar Korea Selatan pada hari Isnin menyatakan kekecewaan dengan langkah yang diambil oleh Jepun. “Ini boleh memberi kesan langsung atau tidak langsung pada keselamatan masa depan masyarakat kita dan persekitarannya,” kata kementerian itu.

0 views0 comments