• Syaziyah Md Sharif

Dos Penggalak Bagi Penerima Vaksin Pfizer, AstraZeneca Disingkatkan Kepada 3 Bulan

Mereka yang menerima vaksin tersebut boleh dapatkannya tiga bulan selepas dos kedua


Suntikan penggalak vaksin Pfizer dan AstraZeneca boleh diberikan sekurang-kurangnya tiga bulan selepas dos kedua, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.


Khairy membuat pengumuman mengenai sela yang lebih pendek untuk suntikan penggalak Covid-19 semasa sidang media semalam.


Langkah memendekkan selang adalah sama dengan langkah yang diambil oleh negara lain seperti Jerman dan Australia, yang mengesyorkan selang penggalak yang lebih pendek dalam usaha untuk menghentikan penyebaran varian baharu.


Khairy menambah, berikutan penemuan kes Omicron yang disahkan pada seorang lelaki di Sarawak yang tidak mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara baru-baru ini, kemungkinan besar Omicron kini berada dalam masyarakat.


Beliau berkata data terkini menunjukkan bahawa varian Omicron boleh menyebabkan peningkatan penularan jangkitan, pertalian pengikatan virus yang lebih tinggi dan pelepasan antibodi yang lebih tinggi daripada imuniti yang disebabkan oleh vaksin atau jangkitan semula jadi.


"Bukti kukuh yang terkumpul sejak tiga minggu lalu menunjukkan bahawa vaksin penggalak Covid-19 adalah mungkin untuk meningkatkan perlindungan terhadap jangkitan varian Omicron.


"Keputusan yang pada mulanya melibatkan 21 juta dos penggalak yang diberikan di United Kingdom telah menunjukkan data keselamatan yang sangat meyakinkan.


“Selaras dengan itu, badan kawal selia seperti di United Kingdom, Kanada dan Australia, serta panel pakar kesihatan kini mengesyorkan selang untuk vaksin booster dose boleh diberikan seawal tiga bulan selepas menerima vaksin primer, " katanya dalam sidang media yang sama.


Khairy menambah, kumpulan kerja teknikal juga telah menilai bukti sedia ada dan memberikan cadangan baharu mengenai pentadbiran dos penggalak Covid-19.
Sumber: The Star

12 views0 comments