• Syaziyah Md Sharif

Dalam Masa Dua Jam, Remaja 17 Tahun Ini Bernikah Dengan Dua Wanita

Umur 17 tahun biasanya fikir SPM je…

Kecoh di media sosial Indonesia apabila seorang remaja berusia 17 tahun menikahi dua wanita sekaligus, remaja dikenali sebagai Supandi itu menikahi Annisa, 17 dan Sangkut yang juga berumur 17 tahun. Ketiga-tiga mereka berasal dari kampung yang sama.


Menurut Setiausaha Kampung Karang Anyar, Wildan Hakim, ketiga-tiga mereka sememangnya mempunyai hubungan yang rapat sejak beberapa tahun lalu.


“Kedua-dua datuk pengantin perempuan ialah adik-beradik dan pernikahan mereka telah dirancang dan berlangsung di rumah pengantin perempuan,” kata Wildan.


Upacara akad nikah pertama antara Supandi dan Annisa dilangsungkan di rumah keluarga gadis itu pada pukul 1 petang (waktu tempatan), manakala akad nikah bersama Sangkut dilakukan di rumah gadis itu pada pukul 3 petang (waktu tempatan).


“Pernikahan itu direstui oleh kedua-dua keluarga. Bagaimanapun, mereka hanya melakukan upacara akad nikah kerana majlis perkahwinan akan diadakan pada tahun depan,” ujar Wildan.


Sementara itu, Wildan berkata, pemerintah kampung telah mengingatkan ketiga-tiga pengantin baharu itu bahawa pernikahan tersebut dikategorikan sebagai perkahwinan bawah umur.


“Bagaimanapun, semua keluarga terlibat mempersetujui pernikahan itu dan mereka perlu tinggal bersama ibu bapa masing-masing,” ujarnya.


14 views0 comments