• Syaziyah Md Sharif

Australia Dilanda Hujan Ais, Direkodkan Antara Yang Terburuk Dalam Sejarah

Ais sebesar 16CM 'menghentam' penduduk Queensland, Australia

Ribut di seluruh pantai timur Australia telah merosakkan bangunan dan 'menghentam' bandar-bandar dengan hujan batu bersaiz 16cm.


Malah, ia merupakan batu hujan terbesar yang pernah jatuh di Australia - berdiameter 16cm dan ia dicatatkan di Queensland setelah ribut lebat melanda wilayah Mackay pada Selasa petang.


Pada hari Rabu, sebuah pusat membeli-belah di Pelabuhan Coffs dipindahkan setelah hujan lebat meruntuhkan siling semasa ribut hujan ais yang melanda utara New South Wales. Kira-kira 400 orang berlindung di pusat membeli-belah Toormina ketika air mulai mengalir masuk ke siling.


Gambar yang dimuat naik di media sosial menunjukkan ketulan ais sebesar tapak tangan dan sebuah video yang menunjukkan ais besar menghancurkan bahagian depan kenderaan dikongsi di Twitter.


"Cuaca sangat tidak stabil, menyebabkan hujan ais terus berlaku sebelum graviti memaksanya untuk turun," kata Biro Meteorologi melalui Twitter.


Katanya, rekod sebelum ini dicatatkan di tenggara Queensland pada Oktober tahun lalu dengan hujan ais sebesar 14 sm.


Terdapat amaran baharu kemungkinan ribut petir akan berlaku di sepanjang pantai timur Australia hari ini, dengan laporan hujan ais juga akan berlaku di bandar pesisir Coffs Harbour, utara Sydney pula.Sumber: The Guardian, Harian Metro10 views0 comments