• Syaziyah Md Sharif

Amerika Syarikat Tempah 140 Bas Elektrik Buatan Malaysia

Ia bakal dijadikan bas sekolah di negara tersebut

Kredit Foto: The Sun

Gemilang International Limited (GML) merupakan syarikat pengeluar bas tempatan dan syarikat tersebut dijangka menghantar 140 unit bas sekolah elektrik sepenuhnya ke California, Amerika Syarikat tahun ini.


Berpangkalan di Johor, GML berpengalaman mereka bentuk dan mengeluarkan koc bas selama lebih 30 tahun. Projek terkenalnya baru-baru ini termasuk Transit Aliran Bas Iskandar Malaysia, bas bandar elektrik pertama Sarawak untuk Metro Kuching, dan projek perintis bas elektrik oleh kerajaan Sabah untuk pengangkutan awam.


GML juga telah membekalkan bas aluminium untuk bas Go KL, Rapid KL, Rapid Penang dan bas pengantara MRT selama 13 tahun yang lalu.


Syarikat tersenarai di Hong Kong itu berkata mereka telah membekalkan bas EV ke Amerika Syarikat sejak 2016, walaupun pasaran negara tersebut masih menggunakan kenderaan berkuasa bahan api fosil.


“Malah, GML telah membekalkan badan bas untuk pelbagai pembuat EV seperti BYD dan CRRC ke beberapa pasaran termasuk Malaysia, Singapura, Australia sejak 2015, dan kami menjangkakan lebih banyak negara akan mengikuti peralihan kepada EV sebagai peningkatan jumlah iklim. komitmen pengurangan perubahan telah diumumkan oleh kerajaan di seluruh dunia,” kata Encik Pang Chong Yong, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif.


Dia juga berkata bahawa tempahan 120 unit bas sekolah sepanjang 12m dan 20 unit bas sekolah sepanjang 7.5m adalah luar biasa bukan hanya kerana ia merupakan satu kejayaan untuk pasaran AS, tetapi ia juga merupakan kuantiti terbesar bas EV yang pernah diterima oleh syarikat tersebut.


Tahniah!

15 views0 comments