• Syaziyah Md Sharif

Ada Masalah Ketika Tidur ? Ini Antara 4 Langkah Untuk Kembali Aktif Tanpa Kafein

Updated: Sep 21, 2021

Korang ada mengalami kesukaran untuk tidur ? Tak ada yang lebih teruk dari daripada merasa kekurangan tidur pada keesokan harinya. Ini antara penawar yang tepat untuk korang mula rasa bertenaga semula.


Minum Air:

Badan kita terdiri daripada 70% air, dan sangat penting bahawa menghidratkan diri adalah penting untuk mengelakkan dari kesan negatif pada badan. Elakkan dehidrasi yang sering membuatkan korang rasa cepat letih dan penat sepanjang masa. Lebihkan air dengan mengamalkan 8 gelas sehari, supaya badan korang akan lebih rasa bertenaga.


Bersenam:

Penyelidikan menunjukkan bahawa aktiviti fizikal juga meningkatkan stamina, mood, kualiti tidur dan harga diri. Pergi ambil ikat kepala dan mulakan berpeluh korang!


Makan Pemakanan yang Sihat:

Korang sedar tak apa pemakanan yang korang ambil selama ini, akan menjadi sebati pada diri korang?. Diet yang seimbang dapat meningkatkan gaya hidup yang lebih stabil, tak diragukan lagi diet yang sihat dapat memberi kebaikan minda yang cergas juga. 


Kelebihan Tidur:

Sebelingan besar kita berkemungkinan tak mengambil berat, pada badan kita juga memerlukan perhatian dari kita sendiri. Memberikan isyarat halus tak memberikan perubahan pada diri kita untuk berubah dari segi penjagaan tidur yang baik.  Mengambil tidur yang secukupnya ternyata dapat beri manfaat pada badan kita supaya lebih bertenaga dan sentiasa berasa segar.

Apa pendapat korang, ada cara lain untuk sentiasa kekal sihat dan bertenaga tak selain perkara di atas? Sila share kan pandangan korang di ruangan komen bawah ye.

#minumair #diet #sleep #drinkwater #senam #caffein #exercise

0 views0 comments