• Syaziyah Md Sharif

3 Tempat Di Dunia Di Mana Covid Bermanfaat Untuk Alam Sekitar

Updated: Sep 20, 2021

Suatu ketika dahulu, kehidupan ini sentiasa sibuk. Kemudian Covid muncul dan menyebarkan sesuatu yang menyebabkan dunia berhenti sejenak.

Kita hidup di masa di mana manusia terpaksa menempuh hidup dari hujung kaki ke hujung kaki manakala alam semula jadi makin menular di dunia dengan keindahannya.

Walaupun sifat ibu semakin aneh, terdapat banyak destinasi panas yang mendapat manfaat daripada wabak ini. Mari kita mulakan dengan Venice, di mana pepatah kuno “andar o mandar a Patraso co tuto” yang bermaksud ‘melancarkan keabadian’ atau ‘untuk pergi ke rumah terakhir seseorang’ seperti lem. Destinasi perahu sungai seperti perairan Venice menjadi lebih jelas dari sebelumnya sementara kualiti udara juga berkembang.

Selain Venice, Turki telah berkembang dengan lumba-lumba di salah satu laluan laut yang paling sibuk, Bosphorus. Sangat jarang melihat ikan lumba-lumba di sekitar kawasan ini disebabkan oleh kapal kargo yang mengeluarkan frekuensi tinggi yang boleh membawa maut bagi mereka. Masa terbaik untuk melihat lumba-lumba dengan mudah adalah sekarang atau tidak pernah!

Terdapat pepatah dalam bahasa Albania, “Matahari di rumah menjadi lebih panas daripada matahari di tempat lain”.

Kawanan flamingo merah jambu berkembang di lagun dari pinggir pantai. Di sekitarnya terdapat perkebunan minyak zaitun yang kini telah dihentikan kerana kawanan burung gembira menikmati kebebasan mereka selama ia berlangsung.

#alamsemulajadi #covid #travel

0 views0 comments